💬 Stiri/noutati
Societatea de Transport Public Timișoara (STPT) anunță că, începând cu acest an, serviciul de trotinete electrice TroTM va fi retras, din motive care țin de eficiența utilizării și sustenabilitatea economică.
De ce renunțăm la TroTM?
• Puțini utilizatori: doar 350 de persoane pe lună și 1.060 pe an au folosit trotinetele, un număr insuficient pentru a justifica continuarea serviciului.
• Costuri mari: funcționarea TroTM a generat cheltuieli anuale de 958.000 de lei, incluzând întreținerea, reparațiile și salariile. În raport cu numărul mic de utilizatori, aceste costuri sunt prea ridicate pentru a menține serviciul viabil.
Alternativa: VeloTM – o soluție mai eficientă
STPT menține serviciul de biciclete VeloTM, o opțiune accesibilă și sustenabilă pentru transport alternativ. Sistemul pune la dispoziția timișorenilor 500 de biciclete, disponibile în 34 de rasteluri amplasate în stațiile STPT din oraș și în 9 stații de vaporetto de-a lungul canalului Bega.
Prin această măsură, optimizăm resursele și ne concentrăm pe soluții de transport adaptate realităților actuale și nevoilor comunității.
SOCIETATEA DE TRANSPORT PUBLIC TIMIŞOARA, titular al proiectului
”MODERNIZARE LINIE CALE ȘI LINIE CONTACT A TRASEULUI DE TRAMVAI
CUPRINS ÎNTRE BUCLA AEM (INCLUSIV BUCLA) PÂNĂ LA INTERSECȚIA
STRĂZII SIEMENS CU CALEA BUZIAȘULUI ȘI A REFUGIILOR PENTRU
CĂLATORI”, anunță publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare de către
APM Timiș, în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, pentru proiectul
”MODERNIZARE LINIE CALE ȘI LINIE CONTACT A TRASEULUI DE TRAMVAI
CUPRINS ÎNTRE BUCLA AEM (INCLUSIV BUCLA) PÂNĂ LA INTERSECȚIA
STRĂZII SIEMENS CU CALEA BUZIAȘULUI ȘI A REFUGIILOR PENTRU
CĂLATORI”, propus a fi amplasat în Mun. Timișoara, intravilan, partea de Sud - Est,
traseul cuprinde linia de tramvai de la Piața Gheorghe Domășnenu (bucla AEM) până la
intersecția Calea Buziașului cu str. Siemens (inclusiv), jud. Timiș.
Proiectul deciziei de încadrare și motivele care o fundamentează pot fi consulate la sediul
autorității competente pentru protecția mediului APM Timiș din Municipiul Timişoara, B-dul
Liviu Rebreanu, nr. 18-18A, în zilele de luni – joi, între orele 8.00 – 16.30 și vineri între orele
8.00 – 14.00, precum și la următoarea adresă de internet http://apmtm.anpm.ro - Secțiunea
Acorduri de mediu.
Publicul interesat poate înainta comentarii/observații la proiectul deciziei de încadrare în
termen de 10 zile de la data publicării anunțului pe pagina de internet a autorității competente
pentru protecția mediului.
Restricții de circulație pe strada Popa Șapcă, în perioada 28 februarie – 3 martie 2025, din cauza lucrărilor la calea ferată
Societatea de Transport Public Timișoara informează că, în perioada 28 februarie 2025, ora 22:00 – 3 martie 2025, ora 06:00, se vor desfășura lucrări în cadrul Obiectivului de Investiții – Modernizare linie feroviară Caransebeș – Timișoara – Arad, Lot 3 Timișoara Est – Ronat Triaj Etapa 1.
În acest interval, traficul rutier pe strada Popa Șapcă, între Punctele Cardinale și Pasajul Popa Șapcă, va fi închis, iar mijloacele de transport public vor circula pe rute deviate, după cum urmează:
Linia 40
Autobuzele liniei 40, între Punctele Cardinale și Bulevardul Antenei, vor circula, dus-întors, pe traseul: Piața I.C. Brătianu (Punctele Cardinale) – strada Oituz – Piața Mărăști – Calea Al. I. Cuza – Calea Aradului – Calea Sever Bocu – sens giratoriu Galeria 1 (Bulevardul Antenei).
Linia M49
Autobuzul liniei M49, între Punctele Cardinale și Bulevardul Antenei, va circula pe același traseu deviat ca linia 40: Piața I.C. Brătianu (Punctele Cardinale) – strada Oituz – Piața Mărăști – Calea Al. I. Cuza – Calea Aradului – Calea Sever Bocu – sens giratoriu Galeria 1 (Bulevardul Antenei).
Tramvaiele de pe liniile 1, 8 și 9 vor circula deviat în data de 28 februarie 2025, în intervalul orar 07:00 – 19:00, având capăt de linie la bucla de pe bulevardul Dâmbovița. În acest interval, tramvaiele nu vor mai întoarce la Gara de Nord.
Această măsură este necesară în urma solicitării transmise de Compania Națională de Căi Ferate – CFR SA, care va desfășura lucrări în zona Gara de Nord.
Pentru a asigura continuitatea transportului public, în același interval orar va fi introdus un minibuz – linia 1B, care va circula pe traseul Barițiu – Piața Mocioni, în două schimburi, după graficul anexat
Societatea de Transport Public Timișoara (S.T.P.T.), în colaborare cu Poliția Locală Timișoara, desfășoară, în perioada 19 februarie – 19 martie 2025, o acțiune comună de control menită să asigure respectarea regulilor de călătorie și să îmbunătățească siguranța și confortul pasagerilor.
Un aspect esențial al acestei acțiuni este verificarea titlurilor de călătorie, pentru a asigura utilizarea corectă și responsabilă a transportului public. Echipele mixte formate din agenți de control S.T.P.T. și polițiști locali vor desfășura verificări zilnice în mijloacele de transport pentru a combate călătoria frauduloasă și pentru a reaminti pasagerilor importanța validării corecte a biletelor și abonamentelor.
Echipe mixte pe teren pentru siguranță și ordine publică
Echipele de control vor fi prezente în mijloacele de transport în comun pentru a verifica respectarea regulilor, a informa călătorii și a interveni în situații care necesită sprijinul autorităților.
Aspecte vizate în cadrul acțiunii:
✔ Verificarea biletelor și abonamentelor pentru prevenirea călătoriei fără titlu de transport valabil
✔ Combaterea cerșetoriei și a comportamentelor care pot afecta siguranța pasagerilor
✔ Descurajarea furturilor din buzunare și a altor fapte ilegale în mijloacele de transport
✔ Identificarea și gestionarea situațiilor legate de persoanele fără adăpost aflate în mijloacele de transport
✔ Informarea călătorilor cu privire la regulile de conduită și siguranță în transportul public
Un transport public corect și sigur pentru toți
Florin Petolea, director general provizoriu al STPT:
“Respectarea regulilor de călătorie este esențială pentru buna funcționare a transportului public. Prin această acțiune comună, ne propunem să asigurăm un climat de siguranță și corectitudine pentru toți utilizatorii. Verificarea biletelor și abonamentelor nu este doar o măsură de control, ci și o responsabilitate comună pentru menținerea unui serviciu public eficient și sustenabil.”
S.T.P.T. și Poliția Locală încurajează călătorii să își achiziționeze și să își valideze corect titlurile de călătorie și să colaboreze cu echipele de control..
SOCIETATEA DE TRANSPORT PUBLIC TIMIŞOARA anunţă publicul interesat
asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul
"MODERNIZARE LINIE CALE ȘI LINIE CONTACT A TRASEULUI DE
TRAMVAI CUPRINS ÎNTRE BUCLA AEM (INCLUSIV BUCLA) PÂNĂ LA
INTERSECȚIA STRĂZII SIEMENS CU CALEA BUZIAȘULUI ȘI A REFUGIILOR
PENTRU CĂLATORI”, propus a fi amplasat în Mun. Timișoara, intravilan, partea de Sud -
Est, traseul cuprinde linia de tramvai de la Piața Gheorghe Domășnenu (bucla AEM) până la
intersecția Calea Buziașului cu str. Siemens (inclusiv), jud. Timiș.
Informaţiile privind proiectul propus pot fi consultate la sediul APM Timiș, Mun. Timişoara,
str. Liviu Rebreanu, nr.18-18A, jud. Timiş şi la adresa titularului, SOCIETATEA DE
TRANSPORT PUBLIC TIMIŞOARA, Mun. Timișoara, B-dul Dâmbovița, nr. 67, jud.
Timiș, în zilele de luni – joi între orele 8 00 – 16 30 și vineri între orele 8 00 – 14 00 .
Observaţiile publicului se primesc zilnic la sediul APM Timiș.
Societatea de Transport Public Timișoara (S.T.P.T.) informează călătorii cu privire la o nouă tentativă de înșelătorie care circulă pe o nouă pagină de Facebook. Aceasta promovează oferte înșelătoare legate de cardurile de transport din Timișoara.
Reamintim că S.T.P.T. nu a derulat și nu derulează astfel de campanii. Toate informațiile oficiale legate de serviciile noastre sunt comunicate doar prin canalele noastre oficiale:
Website-ul oficial: www.stpt.ro
Paginile noastre de social media
Comunicate de presă prin mass-media locală.
Vă rugăm să nu accesați link-uri suspecte și să nu furnizați date personale în urma acestor postări false!
Protejați-vă de fraude și verificați întotdeauna sursa informațiilor!
Societatea de Tansport Public Timişoara S.A., alӑturi de Primӑria Municipiului Timişoara și A.D.I. - Societatea Metropolitană de Transport Timișoara anunţӑ implementarea platformei colaborative tranzy.ai, ca instrument de management esenţial pentru informarea călătorilor, digitalizarea şi organizarea activitӑţii, operaţiunilor, proceselor zilnice de planificare transport public şi informarea cӑlӑtorilor, marcând un pas important către un ecosistem digital integrabil și un proces sustenabil de digitalizare a transportului public din Timişoara. De asemenea, colaborarea inaugureazӑ şi implementarea unei politici de Open Data pentru mobilitate, cu beneficii directe pentru cetӑţeni, autoritӑţi, mediile academic și de business şi STPT.
Prin intermediul platformei tranzy.ai, Timişoara aderă la un set de servicii şi procese sustenabile de digitalizare, testate şi funcţionale în Cluj-Napoca, Iași, Chișinău și Botoșani, care permit S.T.P.T. sӑ digitalizeze o serie de procese şi operațiuni zilnice pentru mai mult de 230 de vehicule şi resurse implicate în transportul de cӑlӑtori. O suitӑ de soluţii modulare și specifice activitӑţii de transport public este disponibilă pentru organizarea resurselor de exploatare: vehicule, şoferi, staţii, garaje ş.a, prin soluţia de management de flotӑ, aplicaţie mobilӑ pentru dispeceri, soluţia de generare alerte de parcurs asociate traseelor. Toate acestea converg în soluții de informare în timp real a călătorilor, fie în mod direct prin aplicaţia tranzy.app – ce transformӑ în beneficii procesele şi operaţiunile digitalizate ale operatorilor de transport public, dar şi în mod indirect prin portalul de date deschise pentru mobilitate (Open Data).
Introducerea unui portalul de date deschise pentru mobilitate (Open Data) aduce o nouӑ abordare privind digitalizarea proceselor din transportul public și sfera mobilității urbane, şi vine doar cu beneficii pentru noi parteneriate în servicii şi produse – comerciale şi non comerciale, încurajeazӑ inovaţia şi deschide calea pentru oportunitӑţi de îmbunӑtӑţire a operaţiunilor din transportul public și a digitalizării infrastructurii de mobilitate din Municipiul Timişoara.
*Datele publice deschise sunt datele care pot fi accesate, utilizate, refolosite și redistribuite gratuit şi liber de către oricine este interesat - supuse doar, cel mult, cerinței de atribuire și distribuire în condiții similare.
Seturile de date de transport publice deschise sunt furnizate în formatul de referință GTFS (General Transit Feed Standard) sunt date procesate, disponibile la interval de 20 secunde şi pot fi accesate pe http://stpt.ro/OpenData.html sau https://tranzy.ai/opendata. Informaţiile sunt extrase din platforma de management de flotӑ a tranzy.ai pe care STPT o opereazӑ şi sunt corelate direct cu toate operaţiunile pe care angajaţii STPT le realizeazӑ zilnic – stabilirea traseelor şi a staţiilor aferente, stabilirea orarelor, planificarea şi alocarea vehiculelor în traseu.
Printre primele beneficii ale portalului de date deschise pentru mobilitate se numără şi tranzy.app, aplicaţia pusă la dispoziţia timişorenilor începând cu 15 mai. Tranzy.app include o hartă actualizată a staţiilor de transport public și, în funcție de poziția utilizatorului găsește cea mai apropiată stație de călători și traseul optim pentru a ajunge la destinația dorită în cel mai scurt timp. Peste 200.000 de utilizatori activi verifică secţiunea „În Timp Real” din cadrul aplicaţiei și află concret în cȃt timp vine autobuzul sau tramvaiul în staţiile din apropiere. Chiar de la deschidere, tranzy.app afișează sosirile în funcţie de rută sau după staţia cea mai apropiată. Aplicaţia este concepută pentru a oferi călătorilor informaţii despre opțiunile de transport într-un mod eficient și simplu, mai degrabă decȃt să ceară utilizatorilor să introducă ruta sau să caute unde vor să ajungă.
Minutele de sosire a mijloacelor de transport în staţie sunt calculate în timp real. Tranzy.ai citeşte datele de GPS furnizate de Orange Romania și Arobs Track GPS, procesează informațiile cu privire la alocările la traseu şi afişează estimatul de sosire pentru informare, astfel încât călătorii știu cât timp au de așteptat în stație. Utilizatorii pot folosi localizarea curentă pentru a planifica o călătorie, pot verifica notificările despre întreruperi sau modificări de circulaţie pentru anumite linii și trasee și au acces la o serie de informaţii utile legate de transportul în comun.
“Această colaborare creează un cadru în care oricine poate contribui la îmbunătățirea serviciilor de transport și la dezvoltarea de noi produse și servicii orientate către călători. Ne dorim ca această inițiativă să stimuleze implicarea comunității de dezvoltatori și să îmbunătățească calitatea și acoperirea datelor deschise existente în transportul urban. Timișoara se angajează să sprijine astfel de parteneriate strategice, care să genereze oportunități noi de creștere și să îmbunătățească calitatea vieții locuitorilor săi. În plus, încurajăm mediul academic și dezvoltatorii locali să se implice și să acceseze datele disponibile prin portalul de Open Data pentru mobilitate, pentru a contribui la dezvoltarea aplicațiilor și serviciilor dedicate transportului și a mobilității urbane", a declarat ing.Constantin Cocheci, Directorul General al Societății de Transport Public Timișoara.
Un exemplu de produs sau serviciu dezvoltat în baza datelor publice deschise existente este şi harta live cu rute şi poziţia în timp real a vehiculelor. Harta poate fi consultatӑ pe www.stpt.ro, cuprinde traseele tuturor mijloacelor de transport şi este prezentӑ şi în tranzy.app.
Despre tranzy.ai
Tranzy.ai este dezvoltator și integrator de soluții software și hardware în scopul informării în timp real a publicului, prin digitalizarea serviciilor de mobilitate. Pune la dispoziţia operatorilor de transport public o platformӑ pentru digitalizarea şi managementul proceselor de mobilitate urbanӑ, bazatӑ pe algoritmi de calcul avansaţi, învӑţare automatӑ şi inteligenţӑ artificialӑ.
Tranzy.ai își asumă rolul de platformă colaborativă în procesul de digitalizare a mobilității, astfel încât toți actorii implicați în procesul de crearea a orașelor smart și dezvoltare a transportului să poată colabora plecând de la aceleași reguli ale jocului.
Totodată, tranzy.ai se aliniază la practicile și recomandările Comisiei Europene în ceea ce privește transportul și mobilitatea urbană, așa cum sunt ele evidențiate de Directoratul General pentru mobilitate urbană și transport (DG MOVE) în Noul cadru al UE pentru mobilitatea urbană (COM/2021/811). În perspectiva automatizării pe scară largă a mobilității în Europa, tranzy.ai permite crearea și accesarea deschisă a unei rețele multimodale care să deservească interesul cetățenilor prin conectarea inteligentă a soluțiilor de mobilitate la platforma tranzy.ai și prin utilizarea inovativă a inteligenței artificiale asupra datelor deschise.
Harta cu locatia punctelor de vanzare ale STPT.
Tabel cu adresa punctelor de vanzare si orarul acestora
Tarife pentru publicitate pe vehiculele STPT, in vehicule si pe stalpii societatii.
Tarifele pentru utilizarea Complexului Sportiv și de Agrement
Tarife inchiriere masini si utilaje, scoala formare profesionala si statie ITP
Citeste despre veloTM, sistemul de bikesharing operat de STPT
📅 Rezervați o călătorie cu tramvaiul turistic
Completați formularul. După trimiterea acestuia rezervarea dumneavoastră va fi confirmată de către personalul STPT prin email sau telefonic de pe numărul 0356803725 (de luni până vineri, între orele 8-16). Doar după ce aveți această confirmare, rezervarea dumneavoastră este sigura.
Transport naval pe Bega. Informatii, tarife, trasee...
O cursă de agrement, cu o ambarcatiune inchiriata, pe Canalul Bega de la Timișoara până la Ecluza Sânmihaiu Român, dureaza în jur de două ore.
Panourile de informare in statie
Mobirise.com